De wortelkanaalbehandeling (ook wel zenuwbehandeling of endodontische behandeling)
Wordt uitgevoerd wanneer een zenuw:
- ontstoken is geraakt door de aanwezigheid van tandbederf, niet herkende irritatie, breuk van de tand of kies, of een vorm van overbelasting,
- bij het vervaardigen van een vulling wordt blootgelegd tijdens het verwijderen van tandbederf,
- dood is en voor een wortelpuntontsteking (in het kaakbot) of een abces heeft gezorgd.
De zenuwruimte wordt geopend, de eventuele zenuw of zenuwresten worden verwijderd en de lengte van de wortelkanalen (ruimten in de wortel waar de zenuw zich in bevind of bevond) wordt berekend en ze worden gereinigd. Hierna wordt er een bacteriedodend middel ingesloten en en een noodvulling gemaakt.
Na een bepaalde periode wordt deze noodvulling weer verwijderd en gaat de tweede fase van de behandeling van start:
- de doorsnee van de wortelkanalen wordt iets vergroot, waarbij de wanden worden gevijld,
- de wortelkanalen worden gevuld met een soort rubber, welke verwarmd wordt ingebracht, dit is de definitieve vulling van het wortelkanaal,
- de wortelkanalen worden ‘gesealed’ of afgesloten, waarna de vulling van tand of kies kan worden vervaardigd.
De binnenwereld’ is nu afgesloten van de ‘buitenwereld’, en het lichaam kan aan de punt van de wortel, waar de zenuw is losgemaakt voor wondgenezing zorgen.
Voor sommige tanden of kiezen waar een wortelkanaalbehandeling in is gedaan is het op termijn raadzaam een kroon te vervaardigen. Des te groter de vulling in de kies, des te eerder de kroon nodig zal zijn om het verzwakte gebitselement op de lange termijn (blijvend) goed te laten functioneren.